Tårta med färskost och äpple
En vacker tårta som sticker ut i montern med sin gröna glasering. Tårtan har schmand i moussen och äppelbitar i interiören. Garnera tårtan med ett band av vit choklad, frasiga maränger och äppelchips.
Gör så här
-
Gelatinmassa:
- Börja med att göra gelatinmassan som behövs till moussen och interiören: Blanda gelatinpulver och kallt vatten och låt stå 15 min.
-
Mousse:
- Koka upp socker och vatten. Temperera äggulorna med 1/3 av sockerlagen och häll därefter ner i resterande lag, koka till 75° under vispning.
- Häll i maskin och vispa upp i volym tills den är rumstempererad.
- Smält 80 g gelatinmassa (vid 1 tårta) och blanda ner i 1/3 av äggskummet, därefter ner i resterande äggskum.
- Vispa ihop färskost med crème fraiche. Vänd ner färskostblandningen i äggskummet. Tillsätt 1/3 löst vispad grädde. Vänd därefter ner resterande grädde.
-
Interiör:
- Blanda allt utom gelatinmassan. Koka till första bubblan under omrörning.
- Tillsätt 10 g gelatinmassa (vid 1 tårta), rör slätt och gjut i önskad interiörform. Ställ i frys.
-
Glaze:
- Blanda gelatinpulver och kallt vatten och låt stå 15 min till en gelatinmassa.
- Koka glykos, socker och vatten till 103°.
- Häll sockerlagen över den vit chokladen, emulgera med en stavmixer till en slät massa.
- Tillsätt kondenserad mjölk, gelatinmassa och nappage. Emulgera med en stavmixer.
- Tillsätt vatten och pulverfärg med stavmixer.
- Temperaturen vid glasering ska vara 30-35°.
-
Botten:
- Blanda mjöl och bakpulver och sikta.
- Vispa socker och ägg poröst.
- Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Vänd ner det smälta smöret.
- Stryk ut ca 4 mm på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200° i 4 min.
- Frys och stick ut till önskad form.
-
Montering:
- Fyll upp formen till 1/3 med mousse. Tryck i interiören och fyll upp hela formen med mousse. Lägg på en botten och frys.
- Glasera den frysta tårtan. Tänk på att glazen skall hålla en temperatur mellan 30-35°.
- Dekorera med en vit chokladdekor, maränger och torkade äppelchips.