Tallriksdesserten med hallon, sudachi och maräng bygger på glasdessertens och bakelsens olika komponenter med samma smaker, men här är det ett annat upplägg. Det adderas dessutom en färskostglass på hallon gömd i ett krispigt chokladhölje.

Tallriksdessert - Hallon, sudachi och maräng

Recept av Disa Molin

Tallriksdesserten med hallon, sudachi och maräng bygger på glasdessertens och bakelsens olika komponenter med samma smaker, men här är det ett annat upplägg. Det adderas dessutom en färskostglass på hallon gömd i ett krispigt chokladhölje.

Gör så här

  • Syrad hallon-chantilly:

    • Koka upp hälften av grädden och socker. Smält ner gelatinet i grädden. Tillsätt, purén, crème fraiche och resten av grädden, mixa slätt. Låt stå i kyl över natten.
    • Vispa upp och gjut i små silikonformar, frys.
  • Brownie:

    • Rör ihop smör och socker i maskin med vinge. Smält den mörka chokladen och blanda ner i smörblandningen. Tillsätt äggen lite i taget.
    • Stryk ut smeten 1 cm tunt på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 160° ca 15 min. Frys och stansa eller skär ut till valfri form som passar desserten.
  • Sudachi-crémeux:

    • Koka upp grädde, puré och socker i en kastrull. Temperera äggulan genom att vispa samman med hälften av uppkoket. Häll tillbaka ner i kastrullen och värm allt under kraftig vispning till 85°.
    • Tillsätt den vita chokladen och mixa slätt. Häll i spritspåse och kyl. Spritsa på browniebotten vid servering.
  • Hallonkräm:

    • Koka upp vatten och socker. Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt med stavmixer. Sila och lägg i spritspåse att kallna.
    • Spritsa på browniebotten vid servering.
  • Mjuk maräng:

    • Koka upp vatten och socker till 116°. Vispa upp äggvitan. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning. Vispa marängen tills den är kall och glansig.
    • Spritsa på browniebotten vid servering.
  • Färskostglass på hallon och sudachi:

    • Koka upp vatten, socker och glykos. Tillsätt gelatinet och sedan övriga ingredienser ner i sockerlagen. Mixa slätt och kör i glassmaskin.
    • Gjut i valfria silikonformar och frys.
  • Chokladöverdrag på Crudo:

    • Smält choklad och kakaosmör separat. Blanda sedan ihop alla ingredienser.
    • Doppa den frysta glassen i chokladen och ställ i frys.
  • Garnering:

    • Garnera desserten med delade hallon, röda vinbär, oxalis, bipollen och chokladdekor.