Krämig vegetarisk gryta med svamp, bönor och rotfrukter är en mättande rätt som passar bra på lunchmenyn. Krämig blir den då hälften av grytan mixas lätt. Toppa med rostad persiljerot och ostcrème.

Svamp- och rotfruktsgryta med ostcrème

Recept av Andreas Hedlund

Krämig vegetarisk gryta med svamp, bönor och rotfrukter är en mättande rätt som passar bra på lunchmenyn. Krämig blir den då hälften av grytan mixas lätt. Toppa med rostad persiljerot och ostcrème.

Gör så här

    • Stek svamp, rotselleri, morötter och lök i smör utan att det tar färg. Häll i bönor och buljong och koka tills allt är mjukt.
    • Tillsätt grädde och timjan och låt koka upp. Mixa med en stavmixer så att ca hälften av grytan blir grovmixad. Vänd runt och smaka av med salt.
  • Ostcrème:

    • Blanda riven ost med färskost. Rör i yoghurten försiktigt och smaka av med salt. Lägg i spritspåse.
  • Rostad persiljerot:

    • Skär av ändarna på persiljerötterna. Skala ca 10 sekunder i skalare. Skär ner i mindre, oregelbundna bitar, ca 2x2 cm.
    • Lägg i bleck och blanda med smör och salt. Baka i ugn på 150° med stängt spjäll till en innertemperatur på minst 95°, ca 20 min.
  • Persilja och citron:

    • Blanda persilja, citronskal, vitlök och olivolja.
  • Servering:

    • Servera grytan toppad med persiljerötterna, spritsa på ostcrèmen, strö över persilje- och citronblandningen och garnera gärna med timjan och oxalis.