En krämig svampmacka är självklart på hösten när det är högsäsong för svensk skogssvamp. Hårdstek svampen och rör inte om i pannan för då kyls den ner och svampen blir kokt istället för stekt. Lite soja i stuvningen förstärker svampens umamismak.

Smörstekt baguette med svampstuvning och vattenkrasse

Smörstekt baguette med svampstuvning och vattenkrasse
Recept av Thomas Sjögren

En krämig svampmacka är självklart på hösten när det är högsäsong för svensk skogssvamp. Hårdstek svampen och rör inte om i pannan för då kyls den ner och svampen blir kokt istället för stekt. Lite soja i stuvningen förstärker svampens umamismak.

Gör så här

    • Rensa svampen och skär ner i mindre bitar. Värm en stekpanna med olja. Lägg ner svampen och låt den ligga utan att röra om i 2 min. Vänd svampen och låt den ligga ca 2 min till. Tillsätt vitlök och schalottenlök. Stek vidare och avsluta med soja, crème fraiche och grädde. Koka ihop och smaka av med salt.
    • Dela baguetten på längden och skär varje halva i 5 bitar. Bred smör på brödbitarna och stek i en medelvarm panna tills de blir härligt gyllenbruna. Toppa med svampstuvningen och vattenkrasse.