Smördegstarte med ostcrème på Guldklimp och löjrom
Fluffig, ljummen ostcrème på Guldklimp passar fint som tillbehör eller dipp till grönsaker och grillat kött. Eller som här - i en tartelett. Servera helst med något gott syrligt tillbehör som lyfter den goda ostsmaken ännu mer. Här gömmer ostcrèmen t ex currypicklade äpplen.
Gör så här
-
Ostemulsion:
- Riv osten. Värm upp grädden i en kastrull tills det kokar.
- Häll den varma grädden i en kannmixer och lägg ner ost och vinäger. Mixa slätt. Tillsätt äggulorna och mixa i 30 sekunder.
- Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning till en fin emulsion. Smaka av med salt och finmalen peppar.
- Häll upp på sifon och ladda med 1–2 patroner. Håll varm till servering.
-
Currypicklat äpple:
- Koka upp vinäger, socker och vatten med kryddorna. Låt svalna.
- Skär de skalade äpplena i små tärningar. Slå lagen över äpplena och låt dra minst 4–6 tim.
-
Till servering:
- Arrangera väl avrunnet currypicklat äpple i smördegsskalen. Fyll upp med fluffig ostcrème. Strössla över pistagenötter och lägg på en sked löjrom.
- Servera med en sallad på säsongens skott, blommor och hackade pistagenötter.