Smördegstarte med ostcrème på Guldklimp och löjrom

Smördegstarte med ostcrème på Guldklimp och löjrom

Smördegstarte med ostcrème på Guldklimp och löjrom
Recept av Marie Skogström

Fluffig, ljummen ostcrème på Guldklimp passar fint som tillbehör eller dipp till grönsaker och grillat kött. Eller som här - i en tartelett. Servera helst med något gott syrligt tillbehör som lyfter den goda ostsmaken ännu mer. Här gömmer ostcrèmen t ex currypicklade äpplen.

Gör så här

  • Ostemulsion:
    • Riv osten. Värm upp grädden i en kastrull tills det kokar.
    • Häll den varma grädden i en kannmixer och lägg ner ost och vinäger. Mixa slätt. Tillsätt äggulorna och mixa i 30 sekunder.
    • Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning till en fin emulsion. Smaka av med salt och finmalen peppar.
    • Häll upp på sifon och ladda med 1–2 patroner. Håll varm till servering.
  • Currypicklat äpple:
    • Koka upp vinäger, socker och vatten med kryddorna. Låt svalna.
    • Skär de skalade äpplena i små tärningar. Slå lagen över äpplena och låt dra minst 4–6 tim.
  • Till servering:
    • Arrangera väl avrunnet currypicklat äpple i smördegsskalen. Fyll upp med fluffig ostcrème. Strössla över pistagenötter och lägg på en sked löjrom.
    • Servera med en sallad på säsongens skott, blommor och hackade pistagenötter.