Semmelcortado med semmelpralin

Semmelcortado med semmelpralin

Semmelcortado med semmelpralin
Recept av Kalle Bengtsson

Överraska med en ny, kreativ variant på den klassiska semlan. Ge cortadon en spritsad krans av söt, lättvispad mandel- och kardemummagrädde och lägg på ett vetedegslock. Vips, har du en kaffesemla i glaset.

Gör så här

  • Rostad mandel- och kardemummagrädde:
    • Koka upp grädde med mandelspån, socker och kardemummakärnor. Kyl ner och sila. Vispa grädden löst vid servering.
  • Semmelcortado:
    • Gör en dubbel espresso i ett glas. Toppa med lite varm lättmjölk och spritsa på en krans lättvispad mandel- och kardemummagrädde. Toppa med ett vetedegslock.
    • Servera med en semmelpralin.
  • Semmelpralin:
    • Temperera kakaofettet och stänk ett mönster i pralinformen. Temperera mjölkchokladen och gjut pralinskal.
  • Kardemummaganache:
    • Koka upp grädde, glykos, kardemummakärnor, vaniljstång och urskrapade frön. Låt dra ca 30 min.
    • Sila och koka upp grädden igen. Häll den heta grädden över den vita chokladen och mixa till en slät ganache. Låt svalna till under 35° och fyll pralinskalen till en tredjedel.
  • Chokladganache:
    • Koka upp grädde och glykos. Häll den heta grädden över chokladen och mixa till en slät ganache. Tillsätt mandelmassan och mixa slätt. Låt svalna till under 35°och fyll pralinskalen nästan ända upp. Lämna någon mm från kanten för att kunna locka (gjuta en botten).
    • Låt pralinformen stå i rumstemperatur till nästa dag så att fyllningen sätter sig.
  • Lockning:
    • Temperera mjölkchoklad och locka pralinerna. Vänd ut pralinerna ur formen.