Semla med fluffig färskostgrädde

Semla med fluffig färskostgrädde

Semla med fluffig färskostgrädde
Recept av Sara Aasum Hultberg

En klassisk semla, precis så som man vill ha den, men med färskost i grädden - friskt och fräscht. Luftig semmelbulle med kardemumma, krämig fyllning med mandelbitar samt riktigt med spritsad färskostgrädde.

Gör så här

  • Mandelfyllning:
    • Blötlägg sötmandeln i mjölken dagen innan. Sila av mandeln men spara blötläggningsmjölken och tillsätt 1/3 i fyllningen.
    • Koka upp socker och mjölk (från blötläggningen). Mixa den blötlagda mandeln, mjölkkoket och potatisstärkelse till en jämn massa.
    • Vänd ner de rostade, salta mandlarna i mandelmassan. Lägg i spritspåse och låt ligga i kyl över natten.
  • Semmelbullar:
    • Blanda mjölk, jäst, socker, ägg, kardemumma ​och mjöl till en jämn deg med degkrok. Arbeta degen tills den har fin glutenstruktur.
    • Tillsätt smöret och arbeta degen på låg till medelfart tills den är glansig. Ha i saltet och arbeta degen ca 1 min till.
    • Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
    • Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Raska bullarna på 70% luftfuktighet och 30° till dubbel storlek. Låt spröa.
    • Baka av på 190–200° i 5–7 min beroende på ugnstyp.
  • Äggstrykning:
    • Blanda ihop äggula och vatten. Pensla bullarna med äggstrykningen precis efter gräddningen. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.
  • Färskostgrädde:
    • Vispa alla ingredienser till färskostgrädden i maskin tills den är rejält fluffig.
  • Digestivesmulor:
    • Mixa digestivekex, socker och smält smör. Sprid ut smulorna på en plåt och baka i ugn på 180° utan fläkt, tills gyllene och krispiga.
  • Montering:
    • Skär av ett lock på semmelbullarna. Spritsa mandelfyllning på bullarna. Spritsa färskostgrädde på fyllningen och strö på lite digestivesmulor. Lägg på locken och pudra över florsocker.