Semla med fluffig färskostgrädde
En klassisk semla, precis så som man vill ha den, men med färskost i grädden - friskt och fräscht. Luftig semmelbulle med kardemumma, krämig fyllning med mandelbitar samt riktigt med spritsad färskostgrädde.
Gör så här
-
Mandelfyllning:
- Blötlägg sötmandeln i mjölken dagen innan. Sila av mandeln men spara blötläggningsmjölken och tillsätt 1/3 i fyllningen.
- Koka upp socker och mjölk (från blötläggningen). Mixa den blötlagda mandeln, mjölkkoket och potatisstärkelse till en jämn massa.
- Vänd ner de rostade, salta mandlarna i mandelmassan. Lägg i spritspåse och låt ligga i kyl över natten.
-
Semmelbullar:
- Blanda mjölk, jäst, socker, ägg, kardemumma och mjöl till en jämn deg med degkrok. Arbeta degen tills den har fin glutenstruktur.
- Tillsätt smöret och arbeta degen på låg till medelfart tills den är glansig. Ha i saltet och arbeta degen ca 1 min till.
- Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
- Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Raska bullarna på 70% luftfuktighet och 30° till dubbel storlek. Låt spröa.
- Baka av på 190–200° i 5–7 min beroende på ugnstyp.
-
Äggstrykning:
- Blanda ihop äggula och vatten. Pensla bullarna med äggstrykningen precis efter gräddningen. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.
-
Färskostgrädde:
- Vispa alla ingredienser till färskostgrädden i maskin tills den är rejält fluffig.
-
Digestivesmulor:
- Mixa digestivekex, socker och smält smör. Sprid ut smulorna på en plåt och baka i ugn på 180° utan fläkt, tills gyllene och krispiga.
-
Montering:
- Skär av ett lock på semmelbullarna. Spritsa mandelfyllning på bullarna. Spritsa färskostgrädde på fyllningen och strö på lite digestivesmulor. Lägg på locken och pudra över florsocker.