En semla för de som älskar kolasås! Koka egen dulce de leche eller köp färdig.

Semla med dulce de leche

Semla med dulce de leche
Recept av Gustaf Mabrouk

En semla för de som älskar kolasås! Koka egen dulce de leche eller köp färdig.

Lägg till i favoriter Skriva ut

Ingredienser

14 st
14 st
Äggstrykning:
  • 20 g äggula
  • 40 g vatten
Dulce de leche:
  • 2 burkar sötad kondenserad mjölk (à 397 g)
Gräddfyllning och topping:
Håll skärmen tänd

Gör så här

    • Blanda mjölk, jäst, socker, ägg, kardemumma ​och mjöl till en jämn deg med degkrok. Arbeta degen tills den har fin glutenstruktur. Tillsätt smöret och arbeta degen på låg till medelfart tills den är glansig. Ha i saltet och arbeta degen ca 1 min till.
    • Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
    • Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Raska bullarna på 70% luftfuktighet och 30° till dubbel storlek.
    • Baka av på 190–200° i 5–7 min beroende på ugnstyp.
  • Äggstrykning:
    • Blanda ihop äggula och vatten. Pensla bullarna med äggstrykningen precis efter gräddningen. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.
  • Dulce de leche:
    • Fyll en kastrull med vatten och lägg ner burkarna. Se till att vattnet täcker dem. Sjud burkarna på 90° ca 2 tim. Låt burkarna svalna helt.
  • Montering:
    • Vispa grädde och socker till mellanhård konsistens. Doppa toppen av bullarna i dulche de leche. Strö över hasselnötter och lite flingsalt. Låt det sätta sig en stund innan locken skärs av.
    • Spritsa en krans av grädde i bullarna. Fyll kransen med dulche de leche. Lägg på locken.
Finns det inte tillräckligt med tid kan bullarna jäsas bara en gång: Forma degen till 14 bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Dra en plastpåse över plåtarna och låt bullarna jäsa i ugn på 40°. När bullarna tripplat i storlek bakas de av som ovan.
Bild som visas om vi inte har en särskild bild för det här tipset
Produkter i detta recept