Det här är en saffranslatte extra allt att erbjuda gästerna i adventstid. Sötsyrlig glöggkaramell ripplad i glas med saffranssmakande mjölkskum. Toppa med söt italiensk maräng, syrliga lingon och gärna en pepparkaka.

Saffrans- och glögglatte

Saffrans- och glögglatte
Recept av Kalle Bengtsson

Det här är en saffranslatte extra allt att erbjuda gästerna i adventstid. Sötsyrlig glöggkaramell ripplad i glas med saffranssmakande mjölkskum. Toppa med söt italiensk maräng, syrliga lingon och gärna en pepparkaka.

Lägg till i favoriter Skriva ut

Ingredienser

Antal portioner 1: 1
Antal portioner 1
Saffrans- och glögglatte:
Glöggkaramell (1 dl):
  • 750 ml vinglögg
Lag på saffran (2 dl):
  • 150 g strösocker
  • 4 g saffran
  • 50 g vatten
  • 25 g konjak
Italiensk maräng (15 dl):
  • 250 g strösocker
  • 75 g vatten
  • 125 g äggvita
Till servering:
  • torkade lingon
  • ev pepparkaka
Håll skärmen tänd

Gör så här

  • Glöggkaramell:
    • Koka ner vinglöggen tills den har sirapskonsistens och ca 1 dl återstår.
  • Lag på saffran:
    • Koka socker, saffran och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna och tillsätt konjak. Låt mogna i kyl, gärna flera dagar.
  • Italiensk maräng:
    • Koka socker och vatten till 121°. Vispa äggvitan till skum och häll ner sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning till en styv maräng. Vispa sedan marängen på låg växel tills den kallnat.
  • Saffrans- och glögglatte:
    • Rippla glöggkaramell i en glasmugg. Blanda mjölk med saffranslag 1 tsk per portion och skumma. Häll saffransmjölken i muggen och täck toppen med italiensk maräng. Bränn av marängen med en brännare och toppa med torkade lingon och ev en pepparkaka.
Saffaranslag är bäst göra långt i förväg. Saffran är dyrt så man vill få ut det mesta av smaken.
Bild som visas om vi inte har en särskild bild för det här tipset
Produkter i detta recept