Rostad rotselleri med smörstekt äpple och härligt blommig vinägrett på jasmin, äppelsaft, enbär och timutpeppar toppas med ljuvligt len libstickeolja mixad med spenat.

Rostad rotselleri och stekt äpple med timutpeppar

Rostad rotselleri och stekt äpple med timutpeppar
Recept av Viktor Westerlind

Rostad rotselleri med smörstekt äpple och härligt blommig vinägrett på jasmin, äppelsaft, enbär och timutpeppar toppas med ljuvligt len libstickeolja mixad med spenat.

Gör så här

    • Skala och gnid in rotsellerin runt om med smör och krydda ordentligt med salt. Baka i ugn på 175° i 45–60 min tills sellerin är helt mjuk och har fin färg. Skär varje rotselleri i 10 klyftor. Krydda med salt och lite nymalen timutpeppar.
    • Skala och tärna äpplena. (Använd gärna skalresterna till råsaften.)
  • Libbstickeolja:

    • Värm oljan till 60° och mixa alla ingredienser till libbstickeoljan i en blender på maxhastighet. Sila genom kaffefilter
  • Jasmin- och äppelsaft:

    • Blanda äppelsaft och citronsaft så att äppelsaften inte missfärgas. Krossa teblad, pepparkorn och enbär grovt och blanda med äppelsaften och socker. Låt stå i kyl i minst 1 tim så att saften blir iskall. Sila av vid servering.
  • Vid servering:

    • Stek selleriklyftorna enbart på ena sidan i lite smör och olja till fin färg och lägg i djupa tallrikar. Bryn äppeltärningarna hastigt i lite smör, krydda med salt.
    • Toppa sellerin med de stekta äppeltärningarna och plockad libbsticka. Ringla över lite libbstickeolja. Avsluta med att hälla på den iskalla jasmin- och äppelsaften vid bordet.