En elegant osttallrik att erbjuda restauranggästerna som mellanrätt eller dessert. Ostens kraftiga sältan passar utmärkt ihop med morotsmarmeladens sötma, den lite bittra endiven, syltade kumquats och kryddbrödets smak av anis och fänkål.

Roquefort med morotsmarmelad, endive och kryddbrödsflarn

Recept av Roland Persson

En elegant osttallrik att erbjuda restauranggästerna som mellanrätt eller dessert. Ostens kraftiga sältan passar utmärkt ihop med morotsmarmeladens sötma, den lite bittra endiven, syltade kumquats och kryddbrödets smak av anis och fänkål.

Gör så här

  • Morotsmarmelad med libbsticka:

    • Riv morötterna grovt och lägg  i en kastrull med socker och vatten. Koka tills det börjar tjockna.
    • Mixa marmeladen till önskad konsistens. Finhacka libbstickan och blanda ner i marmeladen tillsammans med rom och citronsaft.
  • Confiterade endive med syltade kumquats:

    • Dela endiverna på längden och lägg i vakuumpåse. Blanda citronsaft, honung, olja, salt och peppar och häll i påsen. Tillaga i cirkulator på 85° ca 40 min, kyl ner.
    • Lägg socker i en kastrull och kumquats­skivorna på sockret. Häll på vatten så att det precis täcker. Koka tills skivorna är genomskinliga, ca  20 min. Låt svalna i sockerlagen.
  • Kryddbrödsflarn:

    • Mixa alla kryddorna till en fin kryddblandning.
    • Dela baguetten i 3 och lägg i frys. Skiva den frysta baguetten tunt på skärmaskin och lägg på plåtar med silpatmattor.
    • Smält smöret och pensla på skivorna, strö över kryddblandningen. Rosta i ugn på 150° tills flarnen är gyllenbruna, låt svalna.
    • Servera osten med morotsmarmelad, confiterad endive med syltade kumquats och kryddbrödsflarn.