Små, uppskurna petit-chouer ger ett elegant intryck och minimalt med svinn på julbordet. En flexibel rätt med god whiskycheddarkräm och rökta rödbetor som kan bytas ut mot rökt, gravad ren. Inlagd rödlök och tapiokapärlor är gott till det rökta.

Petit-chouer med cheddarkräm och rökta rödbetor

Små, uppskurna petit-chouer ger ett elegant intryck och minimalt med svinn på julbordet. En flexibel rätt med god whiskycheddarkräm och rökta rödbetor som kan bytas ut mot rökt, gravad ren. Inlagd rödlök och tapiokapärlor är gott till det rökta.

Gör så här

  • Pâte à choux:

    • Blanda det torra ingredienserna till smeten. Värm smör, vatten och mjölk i en kastrull. Tillsätt de torra ingredienserna under kraftig omrörning när smöret smält och det kokar.
    • Kör degen i maskin med vinge och tillsätt äggen ett i taget.
    • Lägg upp den färdiga smeten i en spritspåse och spritsa i avlånga formar eller på silikonmatta. Baka av i ugn på 170° ca 25 min. OBS! Det är viktigt att inte öppna ugnen under bakningen.
  • Whiskycheddarkräm:

    • Smält osten med grädden i en kastrull och häll upp i kannmixer. Mixa i äggen och tillsätt olja i en jämn stråle till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och vinäger. Lägg i spritspåse.
  • Rökta rödbetor:

    • Skrubba rödbetorna under rinnande vatten. Smörj in rödbetorna med olja och salt. Baka i ugn på 170° tills betorna är mjuka. Rök i rökskåp alternativt med rökpistol ca 30 min. Skiva rödbetorna tunt på skärmaskin och lägg upp på bakplåtspapper.
  • Inlagd rödlök och ättikslag:

    • Klyfta rödlöken. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll hälften av lagen på löken och låt stå i kyl över natten. (Resterande lag sparas till tapiokan.)
  • Tapioka:

    • Koka upp vatten, häll i tapiokapärlorna och koka under omrörning ca 7 min. Sila av och kyl ner. Häll på den sparade ättikslagen och låt stå i kyl ca 2 tim. Rör med jämna mellanrum.
  • Vid servering:

    • Skär av toppen på petit-chouerna och fyll med ostkrämen. Toppa med betor, rödlök, tapiokapärlor och krasse.