Pekannötskaka med brynt smörglass och åkerbärsmarmelad
Den här smakrika desserten bygger på smörighet, sälta och fräschör. Det smöriga i desserten både balanserar och bär de olika smakerna och texturerna. Pekannötskakan doppas i choklad och toppas med en pekannötspraliné och ett brynt smörpulver. Till det en len brynt smörglass, mjuk vaniljkräm samt en sötsyrlig åkerbärsmarmelad.
Gör så här
-
Pekannötskaka:
- Mixa florsocker med pekannötter, mjöl och salt. Vispa ihop de torra ingredienserna med äggvitan.
- Bryn smöret i kastrull under vispning. Sila och spara partiklarna till glassen.
- Häll det brynta smöret i smeten och vispa ihop.
- Baka i 10 valfria formar i ugn på 165°, ca 18 min. Frys och ploppa. Doppa i giandujan (se nedan).
-
Pekannötspraliné:
- Mixa nötter och florsocker fint. Tillsätt olja till en slät och krämig konsistens.
-
Pekannötsgianduja:
- Smält chokladen och tillsätt 200 g (vid 10 port) av pekannötspralinén ovan. Mixa till en slät kräm.
-
Brynt smörglass:
- Koka upp mjölk, grädde och glykos.
- Vispa äggula och socker. Häll på gräddmjölken, blanda i 10 g (vid 10 port) brynta smörpartiklar, från det brynta smöret till kakan, och sjud under omrörning till 83° .
- Tillsätt urkramat gelatinblad.
- Kyl ner och kör i glassmaskin eller paco jet till rätt konsistens.
- Gjut i valfria silikonformar och frys eller gör en quenell av glassen vid servering.
-
Vaniljkräm:
- Koka upp mjölk, vaniljfrön och stång och låt dra ca 10 min.
- Vispa äggula och socker tillsammans med majsstärkelsen.
- Häll den varma gräddmjölken över de vispade äggulorna och koka kraftigt under omrörning ca 2 min.
- Tillsätt urkramat gelatinblad, sila och låt stå i kyl över natten.
- Rör vaniljkrämen slät och lägg i spritspåse.
-
Åkerbärsmarmelad:
- Koka upp åkerbärspurén med socker och agar, tillsätt urkramat gelatinblad.
- Gjut i valfria silikonformar och frys. Ploppa vid servering.
-
Brynt smörpulver:
- Bryn smöret under vispning.
- Häll mjölkpulvret i en kastrull och mata i brynt smör.
- Torka över natten på 55°.
-
Montering:
- Placera kakan i mitten på tallriken. Spritsa på vaniljkrämen.
- Skeda det brynta smörpulvret bredvid kakan och lägg på glassen (alternativt gör en quenell av glassen).
- Toppa glassen med åkerbärsmarmeladen och dekorera med åkerbär och blommor.