Rulltårtan är en klassiker på det svenska fikabordet och enkel att variera. Den här rulltårtan har mandelmassa i chokladbottnen och marängsmörkrämen är smaksatt med passionsfrukt. Mjölkchokladkräm i ett mönster av prickar dekorerar rulltårtorna.

Passionsrulltårta med mjölkchoklad

Passionsrulltårta med mjölkchoklad
Recept av Frida Leijon

Rulltårtan är en klassiker på det svenska fikabordet och enkel att variera. Den här rulltårtan har mandelmassa i chokladbottnen och marängsmörkrämen är smaksatt med passionsfrukt. Mjölkchokladkräm i ett mönster av prickar dekorerar rulltårtorna.

Gör så här

  • Mandel- och chokladbotten:

    • Blanda mandelmassa, äggula och 75 g äggvita (vid 16 bitar) till en jämn smet i en maskin med vinge.
    • Vispa 260 g äggvita och 60 g socker (vid 16 bitar) till ett lätt skum. Tillsätt 130 g socker (vid 16 bitar) lite i taget under vispning till en fast maräng.
    • Blanda marängen med mandelsmeten. Vänd i siktat mjöl och kakao. Tillsätt det smälta smöret.
    • Bred ut smeten på två plåtar med silpat. Baka av i ugn på 170° ca 7 min. Låt svalna.
  • Passionsfruktskräm:

    • Vispa upp äggvita och puré till ett lätt skum.
    • Koka socker och vatten till 121°. Häll sockerlagen över äggskummet under vispning till en fin maräng. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
    • Tillsätt smöret lite i taget och vispa till en slät kräm.
  • Mjölkchokladprickar:

    • Koka upp grädden. Smält socker och glykos till en ljus karamell. Slå den varma grädden försiktigt på karamellen. Se till att karamellen smälter ut i grädden.
    • Slå blandningen över chokladen. Blanda i kondenserad mjölk och gelatin. Mixa krämen slät och låt kallna.
    • Spritsa ut krämen på silpat till prickar som sitter ihop. Låt frysa.
  • Montering:

    • Dela varje botten i två lika stora rektanglar. Stryk på passionsfruktskrämen. Rulla ihop från långsidan och ställ i kyl.
    • Skär varje rulltårta till fyra små rulltårtor och dekorera med de frysta mjölkchokladprickarna, passionsfrukt och atsinakrasse.