Palak Paneer
En klassisk linsrätt med spenat och vår egen hemgjorda färskost paneer. osten är en viktig proteinkälla i det Indiska köket.
Gör så här
-
Paneerost:
- Koka upp mjölk och yoghurt i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt genast salt och citronsaft. Rör sakta om så att mjölken delar sig. Låt stå 5 min. Rör försiktigt då och då.
- Häll av ostmassan genom en silduk. Krama ur överflödet genom att vrida silduken. Spar vasslen till grytan eller brödbak.
- Lägg ostmassan, i silduken, under press över natten.
- Skär osten i skivor och stek i smör vid servering.
-
Palak:
- Koka linserna 5-6 min.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta på medelvärme ca 5 min. Tillsätt ingefära och garam masala och fräs ytterligare ca 1 min.
- Tillsätt krossade tomater och späd med vatten alt. vasslen från paneerosten. Vänd ner kokta linser, kikärtor, spenat och grädde. Låt sjuda ca 10 min och smaka av med salt.
-
Till servering:
Servera gärna med basmatiris. Fördela den stekta paneerosten över grytan innan servering.