Klassiska svenska smaker när de är som bäst. En underbar terrin med behaglig sälta, sötma och syra. Äpple och pepparrot lyfter fram osten på ett förstklassigt sätt. Servera som en liten amuse bouche, mellanrätt eller på en buffé, gärna med en liten äppelsallad till.

Ostterrin med purjolök och äpple

Recept av Roland Persson

Klassiska svenska smaker när de är som bäst. En underbar terrin med behaglig sälta, sötma och syra. Äpple och pepparrot lyfter fram osten på ett förstklassigt sätt. Servera som en liten amuse bouche, mellanrätt eller på en buffé, gärna med en liten äppelsallad till.

Gör så här

    • Skär ost och äpple i 1 cm tjocka skivor.
    • Stek äppelskivorna mjuka i smör.
    • Ansa purjolöken och låt hela purjolöken koka mjuk. Låt svalna och skär på längden.
    • Fodra en terrinform med plastfilm och sedan med skinka. Varva ost, äpple och purjolök i flera lager. Pressa ihop terrinen.
    • Tillaga i ugn, 150° tills osten börjar smälta. Ta ut terrinen, lägg i press i kyl.
    • Blanda crème fraiche med pepparrot och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
    • Blanda sallad med äpple och rödlök. Rör ihop rapsolja, vinäger och senap. Häll över äppelsalladen.
    • Rulla terrinen i olivströsslet. Servera med pepparrotskrämen och äppelsalladen.