En tallrik ost till dessert blir än mer tilltalande för gästen om ostarna serveras med spännande tillbehör. Sältan i ostarna och syran i citroncrustet och marmeladkuberna lyfter varandra. Kvitten är alltid ljuvligt ihop med ost. Och den milda schalottenlöken passar särdeles fint till den gräddiga osten.

Osttallrik med marmeladkuber, petit-chou och citruscrust

Recept av Roland Persson

En tallrik ost till dessert blir än mer tilltalande för gästen om ostarna serveras med spännande tillbehör. Sältan i ostarna och syran i citroncrustet och marmeladkuberna lyfter varandra. Kvitten är alltid ljuvligt ihop med ost. Och den milda schalottenlöken passar särdeles fint till den gräddiga osten.

Gör så här

  • Ctroncrust:

    • Rosta panko och mandelmjöl i smör i en teflonpanna. Tillsätt citronskal och honung, vänd runt och låt svalna.
    • Skär comtéosten i tärningar. Blanda med citroncrust och lägg upp i burkar vid servering.
  • Schalottenlök med oxtalg:

    • Finhacka schalottenlökarna. Skala och skär morötterna i 0,5 cm kuber. Fräs lök och morot i talg tills allt mjuknat.
    • Vänd ner honung och russin, låt svalna.
  • Citronmarmeladkuber:

    • Fodra en form, 25x18 cm, med plastfilm. Blanda citronskal och saft med socker.
    • Vispa äggen och blanda med grädden. Rör ner blandningen i citronlagen. Värm under vispning över vattenbad till 62°.
    • Smält ner gelatinbladen i krämen, sila och häll i formen. Baka av i ugn på 97° ca 25 min tills marmeladen har stelnat. Låt kallna och ställ i frys.
    • Mixa socker och majsstärkelse till ett pulver. Skär den frysta marmeladen i kuber och rulla i sockerpulvret.
  • Petit-choudeg:

    • Koka upp vatten och smör. Vispa i mjölet och vispa tills degen släpper från kanterna, låt svalna. Kör degen i en maskin med vinge. Tillsätt äggen ett i taget och kör till en slät deg.
  • Smördegspetit-chouer med kvitten:

    • Kavla ut smördegen och skär den i fyrkanter, 4x4 cm. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
    • Spritsa en topp på varje fyrkant med petit­-chou­deg. Baka av i ugn på 175° ca 35 min tills smördegen lyft och petit­-chouerna är torra i mitten, låt svalna. Fyll petit­chouerna med kvittenmarmelad.
    • Servera ostarna med tillbehören.