Ge era gäster en ny, välsmakande upplevelse med en uppdaterad ostbricka! Örtiga kvittenmaränger och puffat bovete med koriander är smakrika tillbehör till karftfulla ostar. Purjolökscrème med lätt rökt smak gifter sig fint till mildare ostar.

Ostbricka med kvittenmaräng, puffat bovete och sotad purjolökscrème

Recept av Roland Persson

Ge era gäster en ny, välsmakande upplevelse med en uppdaterad ostbricka! Örtiga kvittenmaränger och puffat bovete med koriander är smakrika tillbehör till karftfulla ostar. Purjolökscrème med lätt rökt smak gifter sig fint till mildare ostar.

Gör så här

  • Kvittenmaräng:

    • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt florsocker och vispa till en hård maräng.
    • Värm marmeladen och sila av bitarna. Hacka dem fint. Vänd ner bitarna i marängen. Bred ut tunt på en plåt med silpatmatta.
    • Plocka bladen på örterna och strö över marängen. Baka av i ugn på 150°ca 40 min. Låt svalna och bryt i bitar.
  • Puffat bovete med koriander:

    • Blanda vatten, salt och bovete. Låt dra ca 15 min. Sila av och torrosta bovetet i en teflonpanna tills det är krispigt. Låt kallna och blanda med korianderfrön och honung.
    • Låt kallna och blanda med korianderfrön och honung.
  • Ugnsbakad gul lök med äpple:

    • Lägg lökarna med skal på en saltbädd. Baka i ugn på 150° ca 1 tim, tills de är mjuka, låt svalna. Skala lökarna och skär i mindre bitar.
    • Skala, kärna ur och skär äpplena i 2 cm bitar. Fräs äppelbitarna i olja. Tillsätt löken och smaka av med vinäger, salt och peppar.
  • Sotad purjolökscrème:

    • Dela purjolökarna på mitten och sedan på längden. Lägg på plåt och rosta i ugn på 200° tills purjolöken är helt svart. Spara några fina bitar till servering. Mixa det sotade till ett fint pulver.
    • Mixa äggulorna med senap och vinäger. Tillsätt oljan och kör till en majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
    • Vänd ner purjolökspulvret. Servera i kopp med de sparade svarta purjolöksbitarna.
    • Servera ostarna med tillbehören.