Ostbricka med kryddmaränger, aprikoser och butternutpumpa
Ostar med fyllig nötig smak i fin harmoni med kryddmaränger, pumpasalsa och aprikoser och russin i honung med rostade pinjenötter. Perfekt att erbjuda era gäster som inledning eller avslutning på en måltid.
Gör så här
-
Kryddmaränger:
- Vispa äggvitorna med 0,5 dl strösocker till ett fast skum. Tillsätt resterande socker och vispa till en hård maräng.
- Blanda florsocker, majsstärkelse och brödkryddor, vänd ner det i marängen.
- Spritsa på plåtar med bakplåtspapper till önskad form. Baka av i ugn på 100° 45–60 min, tills marängerna är torra.
-
Aprikoser med honung:
- Skär aprikoserna i 2 cm bitar. Rosta pinjenötterna gyllenbruna.
- Blanda aprikoser, nötter, russin, honung och olja.
-
Butternutpumpa med Karljohansvamp:
- Dela, kärna ur och skala pumpan. Skär den mittersta delen av pumpan (där kärnhuset sitter) i bitar. Baka bitarna i ugn på 150° tills de är mjuka. Mixa dem till en puré med 0,5 dl olja.
- Skär resterande pumpa i bitar, ca 1 ½ cm stora, och stek i resterande olja tills allt är rostat och mjukt.
- Skär svampen i 1 cm bitar. Skala och finhacka schalottenlökarna. Bryn svampen i smöret och tillsätt löken mot slutet.
- Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
-
- Servera ostarna med maränger, aprikoser och pumpasalsa. Bjud gärna ett frukt- och nötbröd till.