Ostbricka med kryddmaränger, aprikoser och butternutpumpa

Ostbricka med kryddmaränger, aprikoser och butternutpumpa

Ostbricka med kryddmaränger, aprikoser och butternutpumpa
Recept av Roland Persson

Ostar med fyllig nötig smak i fin harmoni med kryddmaränger, pumpasalsa och aprikoser och russin i honung med rostade pinjenötter. Perfekt att erbjuda era gäster som inledning eller avslutning på en måltid.

Gör så här

  • Kryddmaränger:
    • Vispa äggvitorna med hälften av strösocker till ett fast skum. Tillsätt resterande socker och vispa till en hård maräng.
    • Blanda florsocker, majsstärkelse och brödkryddor, vänd ner det i marängen.
    • Spritsa på plåtar med bakplåtspapper till önskad form. Baka av  i ugn på 100° 45–60 min, tills marängerna är torra.
  • Aprikoser med honung:
    • Skär aprikoserna i 2 cm bitar. Rosta pinjenötterna gyllenbruna.
    • Blanda aprikoser, nötter, russin, honung och olja.
  • Butternutpumpa med Karljohansvamp:
    • Dela, kärna ur och skala pumpan. Skär den mittersta delen av pumpan (där kärnhuset sitter) i bitar. Baka bitarna i ugn på 150° tills de är mjuka. Mixa dem till en puré med 0,5 dl olja.
    • Skär resterande pumpa i bitar, ca 1 ½ cm stora, och stek i resterande olja tills allt är rostat och mjukt.
    • Skär svampen i 1 cm bitar. Skala och finhacka schalottenlökarna. Bryn svampen i smöret och tillsätt löken mot slutet.
    • Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
    • Servera ostarna med maränger, aprikoser och pumpasalsa. Bjud gärna ett frukt- och nötbröd till.