Denna fiberrika paj med vetekli i skalet och rotfrukter i fyllningen är snäll mot magen. Förbered pajen dagen innan den serveras. Då blir skalet sprött och smakerna hinner sätta sig. En perfekt lunchrätt som får extra energi av en kall gräddfilssås och en grönsallad.

Morot- och purjolökspaj med gräslökssås

Denna fiberrika paj med vetekli i skalet och rotfrukter i fyllningen är snäll mot magen. Förbered pajen dagen innan den serveras. Då blir skalet sprött och smakerna hinner sätta sig. En perfekt lunchrätt som får extra energi av en kall gräddfilssås och en grönsallad.

Gör så här

    • Mixa rågsikt, kli och smör tills degen är smulig. Tillsätt vatten och fortsätt mixa tills degen blir fast och slät. Täck med plast och låt vila i kyl över natten.
    • Fräs morot och purjolök i smör tills morötterna blir lite mjuka. Blanda i övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt stå över natten.
    • Kavla ut degen och placera i bleck eller långpanna. Nagga och förgrädda pajskalet 10 min i ugn ca 200°.
    • Lägg grönsaksblandningen i pajskalet och grädda i ugn 225° tills pajen får fin färg, ca 30 min.
    • Blanda ingredienserna till såsen och servera till pajen.