Mördeg grundrecept
En hembakad, liten småkaka kan sätta guldkant på dagen. Frys gärna in mördegen och baka ut efter behov.
Gör så här
-
- Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, plasta in och låt vila i kyl minst 30 min.
- Sätt ugnen på 180° och baka ut degen till önskad kaka.
-
Förslag:
- Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar. Gör en grop i varje kaka och lägg ca 1 tsk sylt i gropen. Baka av ca 10 min.
- Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär i ca 1 cm skivor och lägg på plåtar. Baka av ca 8 min.
- Finska pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Kubba upp i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar. Baka av ca 10 min.
- Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Baka av ca 10 min.