Mole poblano
Den mest kända såsen i dagens Mexiko. Grunden är torkade chilifrukter med en komplex kryddblandning och mörk choklad. En mustig sås med en lång, lite bitter eftersmak från chokladen.
Gör så här
-
- Mixa alla kryddor till kryddblandningen fint.
- Ta bort stjälk och kärnor från de torkade chilifrukterna, spara ev några kärnor för extra hetta.
- Dela och rosta tomat och tomatillo i ugn på 220° tills de börjar svartna.
- Rosta all chili i smör i en kastrull. Lägg i skivad silverlök, krossad vitlök, tomat och tomatillo. Häll i kryddblandningen, kärnor, frön, nötter och russin. Tillsätt buljong, 5 dl i taget. Låt sjuda ca 30 min och späd med mer buljong vartefter.
- Bryt chokladen i bitar. Häll molen i en mixer och mixa i chokladen, späd med mer buljong om det behövs. Smaka av med salt. Låt gärna molen vila över natten för att smakerna ska mogna.