Macka på algknäcke, lax och yuzugurka

Macka på algknäcke, lax och yuzugurka
Lägg till i favoriter
Skriva ut

Ingredienser

10 port
10 port
Algknäcke:
  • 10 st knäckebröd, stora runda
  • 10 st noriark, mixat
Miso- och mirinrimmad lax:
  • 50 g misopasta
  • 5 dl risvinäger
  • 700 g laxfilé, putsad
Lättpicklad gurka med yuzu:
  • 2 st gurka
  • salt
  • 1,5 msk saft av yuzu bär
  • 5 g alger kombu, blad
Picklad schalottenlök:
  • 4 st schalottenlök
  • 3 dl 1-2-3-lag
Brynt smörpulver:
Vid servering:
  • buskkrasse
  • pepparrot
Håll skärmen tänd

Gör så här

  • Knäckemacka är både enkelt och gott och det finns många pålägg att välja bland. Här kryddas knäckebrödet med noripulver och serveras med en svensk-japansk mix av favoriter: fina skivor av mirin- och misorimmad lax, yuzupicklad gurka och hängd filmjölk.
    • Täck knäckebröd med noripuver. Hängd filmjölk: 1. Häng av i silduk under natten. Miso- och mirinrimmad lax 1. Blanda miso och mirin. Marinera laxfilén i blandningen ca 2 tim.
    • Torka av marinad. Dela filén på längden och kallrök laxen lätt.
    • Forma i laxfiléerna i plastfilm så det blir som korvar, 8 cm i diameter. Frys och skär i skärmaskin eller med kniv i ca 3 mm tunna skivor. Lättpicklad gurka med yuzu: 1. Dela grukorna i 2 eller 3 bitar. Vakuumpacka med salt (1,5% av gurkans vikt), yuzu och kombu. Låt dra i minst 2 tim. 2. Skiva och stansa, gärna i olika storlekar. Picklad schalottenlök: 1. Skiva löken tunt och lägg i lagen fram till servering. Brynt smörpulver: 1. Bryn smöret. Lägg maltodextrin i en skål. Vispa i smöret och låt det bli ett mjukt och formbart pulver. Vid servering: 1. Plocka krassen och lägg i isvatten. 2. Lägg 5 laxskivor per knäckemacka och spritsa på hängd filmjölk. Lägg på gurka, picklad schalottenlök och garnera med buskkrasse. Strö över brynt smörpulver och riv över pepparrot. Källa: Kockrapporten, Saori Ichihara
Näring per 100 gram
  • Fett31,72 gram
  • Kolhydrater127,33 gram
  • Protein31,36 gram
  • Energi (Kj)4 056,91 Kj
  • Energi (Kcal)965,45 Kcal
Produkter i detta recept