Gravad strömming är en klassiker på julbordet. Här serveras den i en lyxig löjromssås med örter. Passar på första turen på julbuffén, dvs sillbordet.

Löjromsgravad strömming

Löjromsgravad strömming

Gravad strömming är en klassiker på julbordet. Här serveras den i en lyxig löjromssås med örter. Passar på första turen på julbuffén, dvs sillbordet.

Lägg till i favoriter
Skriva ut

Ingredienser

10 port
10 port
  • 600 g strömmingsfilé
  • 500 g vatten
  • 100 g ättiksprit 12%
  • 18 g salt
Löjromssås:
  • 300 g Arla Ko® Gräddfil
  • 100 g majonnäs
  • 4 g vitlök, finriven
  • 1 st citron, finrivet skal
  • 80 g löjrom
  • 20 g finhackade färska örter, t ex dill, persilja och gräslök
Håll skärmen tänd

Gör så här

    • Drag skinnet av strömmingen.
    • Blanda vatten, ättiksprit och salt, rör tills saltet har löst sig.
    • Lägg ner filéerna i lagen. Låt stå i kylen tills köttet blivit vitt och fast, ca 6 tim.
    • Blanda alla ingredienserna till såsen. Häll av lagen från strömmingen. Låt rinna av väl.
    • Varva strömming och sås. Ställ i kyl för att mogna, ca 1 dygn före servering.
Skinnet kan också dras efter gravningen.
Bild som visas om vi inte har en särskild bild för det här tipset
Produkter i detta recept