Lingonbakat äpple med kardemummakräm och kavringssticks
Dessert i glas passar bra på julbordets söta buffé. Det är praktiskt att servera små desserter då gästerna oftast vill prova det mesta som dukats fram. Äpplena kokas i vitt vin med lingon och serveras med vispad färskost smaksatt med kardemumma. Krispiga kavringssticks serveras till.
Gör så här
-
- Skala och dela äpplena, kula ur kärnhuset men behåll gärna kvisten. Blanda äpplena med lingon, socker, vin och vaniljpulver och lägg på bleck.
- Baka äpplena mjuka i ugn, 150° i 20-30 min. Låt kallna.
- Skär äpplena i klyftor vid servering så att det blir en fin rödvit snittyta.
-
Kardemummakräm:
- Smaksätt färskost med socker och stött kardemumma. Vispa med elvisp tills sockret löst sig. Lägg i spritspåse.
-
Kavringssticks:
- Skiva det frysta brödet på längden till sticks, pensla med smör och stek i ugn 180° till fin färg. Eller stek dem i stekpanna med smör.
-
Servering:
- Lägg äpplena, lingon och kardemummakräm i glas. Strö på hackade pistagenötter och servera med kavringssticks.