Små uppskurna, portionsbitar som snurras ihop ger ett elegant intryck. Smakidén tävlade Johan Backeus med i Årets Kock 2013. Brynt smör med miso, lönnsirap och kummin är ett säkert kort till spetskålen.

Långbakad spetskål i brynt misosmör med kummin, frasigt bovete och nakenhavre

Recept av Johan Backeus

Små uppskurna, portionsbitar som snurras ihop ger ett elegant intryck. Smakidén tävlade Johan Backeus med i Årets Kock 2013. Brynt smör med miso, lönnsirap och kummin är ett säkert kort till spetskålen.

Gör så här

    • Blötlägg bovete och nakenhavre under natten. Sila av och strö ut på en plåt. Torka i ugn på 80° tills allt är helt torrt. Fritera i olja på 180° ca 1 min. Låt rinna av på papper och salta.
    • Skär spetskålen i klyftor och salta lätt. Hetta upp en stekpanna på medelvärme med lite olja. Bryn spetskålen på snittytorna och lägg över i en ugnsform.
    • Bryn smöret i stekpannan. Tillsätt misopasta, lönnsirap och kumminfrön. Häll misosmöret över spetskålen i formen. Baka i ugn på 100° ca 1 tim.
    • Vid servering: Dela ner och lägg upp spetskålen på tallrikar. Toppa med misosmöret, bovete, nakenhavre och persiljeskott.