Karlsbader grundrecept
Den här karlspadern närmar sig en mindre fet brioche och har även mjölk i sig i jämförelse med de mer klassiska varianterna med bara vatten och ägg. Mjölken gör den bakta produkten saftigare och ger en mer utvecklad smak, lite nötigare och djupare, till degen.
Gör så här
-
Dag 1
-
Fördeg:
- Blanda 3–5 min långsamt.
- Låt vila i 30 min
-
Bortgörning:
- Blanda 10–15 min långsamt.
- Tillsätt det kalla smöret i steg 2 i bitar.
- Blanda 4–6 min långsamt.
- Blanda 2–4 min snabbt.
-
Liggtid:
- Lägg på oljad back och låt jäsa 30 min.
- Vik degen och ställ i kyl, låt jäsa 18–24 h.
-
Dag 2
-
Uppslag:
- Stjälp ur degen och kavla ut den till 4–6 mm, gör ett 3-slag och kavla ut den till plåtstorlek. Ställ degen i kylen och låt vila 1,5 h.
- Baka ut till önskad form.
-
Jäsning:
- 26–28° och 72–85 % fukt i 90–120 min.
-
Avbakning stenugn:
- Över: 210°. Under: ca 245°.
- Baka utan galler i 11–12 min.
- Pensla med ägg eller sockerlag direkt efter ugnen.
-
Avbakning stick-/varmluftsugn:
- Ingångstemperatur 200°, sänk till ca 175°.
- Baka i 11–13 min.
- Pensla med ägg eller sockerlag direkt efter ugnen.