Den svenska jordgubbstårtan i ny stil med vaniljbavaroise, jordgubbscurd och citronkräm på en saftig botten.

Jordgubbstårta

Recept av Roy Fares

Den svenska jordgubbstårtan i ny stil med vaniljbavaroise, jordgubbscurd och citronkräm på en saftig botten.

Gör så här

  • Biscuit cuillèrebotten:

    • Vispa äggula och 200 g socker vitt och fluffigt. Vispa äggvita och 300 g socker till en maräng.
    • Vänd ner maräng, mjöl och citronskal i äggulorna.
    • Spritsa ut 30 runda bottnar, ca 18 cm i diameter, på bakplåtspapper. Strö över socker och baka av i 220°, 9-10 min.
  • Jordgubbscurd:

    • Blanda äggula, ägg och socker i en bunke.
    • Koka upp jordgubbspuré i en kastrull och häll den över äggblandningen, blanda runt och häll tillbaka i kastrullen. Värm till 83° under omrörning och häll över i en ren bunke.
    • Smält ner gelatinet i krämen. Klicka i smöret lite i taget och mixa slätt med stavmixer.
    • Fyll 10 interiörringar, ca 18 cm i diameter, med ca 330 g curd i varje. Ställ in i frysen.
  • Citronkräm:

    • Koka upp citronpuré, socker och 600 g vatten i en kastrull.
    • Blanda 500 g vatten med majsstärkelse och äggula. Tillsätt citronlagen och blanda runt. Häll tillbaka i kastrullen och värm till en kräm under omrörning. Tillsätt smöret och mixa slätt.
    • Fyll 10 interiörringar, ca 18 cm i diameter, med ca 320 g kräm i varje. Ställ in i frysen.
  • Vaniljbavaroise:

    • Blanda grädde, mjölk, 350 g socker, urskrapade frön och vaniljstänger i en kastrull.
    • Blanda resterande socker med äggula. Koka upp gräddmjölken och häll det över äggulorna, blanda runt och häll tillbaka i kastrullen. Värm till 83° under omrörningoch häll i en ren bunke.
    • Smält ner gelatinet i bavaroisen och låt stå i rumstemperatur till 20–22°. Vänd i den löst vispade grädden.
  • Montering och garnering:

    • Klä tårtringar, ca 20 cm i diameter, med 5 cm breda plastband. Lägg i en botten och häll på ett lager med vaniljbavaroise.
    • Twista i jordgubbscurden och lägg på en botten till.
    • Fortsätt med bavaroise och twista sedan i citronkrämen.
    • Avsluta med vaniljbavaroise och en botten högst upp.
    • Spraya sidorna med choklad. Spritsa en kant med italiensk maräng och garnera med jordgubbar.