Hjortronomelett med rårörda hjortron
Rårörda hjortron toppar en hjortronmousse på en fluffig efterrättsomelett. Nästan som en desserttaco, som passar på menyn i juli och augusti då hjortronen har hunnit mogna.
Gör så här
-
Vaniljkräm:
- Koka upp mjölk och hälften av sockret med vaniljstång och urskrapade frön. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulan lätt med resterande mängd socker och maizena. Blanda lite av vaniljmjölken i äggulevispet och häll sedan blandningen tillbaka ner i resterande vaniljmjölk. Koka upp under vispning och låt sjuda ca 15 sek. Ta från värmen, tillsätt smöret och vispa slätt.
- Häll ut på ett bleck, plasta mot ytan och ställ i kyl.
-
Hjotronmousse:
- Passera vaniljkrämen och värm den till 20°. Tillsätt socker och hjortronpuré. Värm 50 g av vaniljkrämen till ca 40° och rör ner gelatinbladet. Blanda med den resterande krämen. Vänd ner grädden.
- Låt stå i kyl minst 4 tim, helst över natten.
-
Rårörda hjortron:
- Blanda hjortron och socker. Låt stå över natten i kyl.
-
Omelettanslag (40 st):
- Rita upp 6 cm ringar på bakplåtspapper. Sikta mjölsorterna på ett papper. Smält smöret. Vispa äggula och 30 g socker skummigt. Vispa äggvita, citronsaft och 75 g socker till en maräng.
- Vänd ner äggulevispet och därefter mjöl och kanel i marängen. Vänd sist i det smälta smöret.
- Spritsa bottnar à ca 35 g i ringarna med slät tyll nr 10. Baka av i ugn på 230° tills de är lätt gyllenbruna, 6–8 min. Vänd genast upp på sockrat papper. Låt svalna. Frys de bottnar som inte används.
-
Montering:
- Vik omelettbottnarna lite lätt mot mitten och fyll med hjortronmousse. Dekorera med rårörda hjortron och ev chokladdekor.