Rårörda hjortron toppar en hjortronmousse på en fluffig efterrättsomelett. Nästan som en desserttaco, som passar på menyn i juli och augusti då hjortronen har hunnit mogna.

Hjortronomelett med rårörda hjortron

Recept av Magnus Johansson

Rårörda hjortron toppar en hjortronmousse på en fluffig efterrättsomelett. Nästan som en desserttaco, som passar på menyn i juli och augusti då hjortronen har hunnit mogna.

Gör så här

  • Vaniljkräm:

    • Koka upp mjölk och hälften av sockret med vaniljstång och urskrapade frön. Ställ åt sidan.
    • Vispa äggulan lätt med resterande mängd socker och maizena. Blanda lite av vaniljmjölken i äggulevispet och häll sedan blandningen tillbaka ner i resterande vaniljmjölk. Koka upp under vispning och låt sjuda ca 15 sek. Ta från värmen, tillsätt smöret och vispa slätt.
    • Häll ut på ett bleck, plasta mot ytan och  ställ i kyl.
  • Hjotronmousse:

    • Passera vaniljkrämen och värm den till 20°. Tillsätt socker och hjortronpuré. Värm 50 g av vaniljkrämen till ca 40° och rör ner gelatinbladet. Blanda med den resterande krämen. Vänd ner grädden.
    • Låt stå i kyl minst 4 tim, helst över natten.
  • Rårörda hjortron:

    • Blanda hjortron och socker. Låt stå över natten i kyl.
  • Omelettanslag (40 st):

    • Rita upp 6 cm ringar på bakplåtspapper. Sikta mjölsorterna på ett papper. Smält smöret. Vispa äggula och 30 g socker skummigt. Vispa äggvita, citronsaft och 75 g socker till en maräng.
    • Vänd ner äggulevispet och därefter mjöl och kanel  i marängen. Vänd sist i det smälta smöret.
    • Spritsa bottnar à ca 35 g i ringarna med slät tyll  nr 10. Baka av i ugn på 230° tills de är lätt gyllenbruna, 6–8 min. Vänd genast upp på sockrat papper. Låt svalna. Frys de bottnar som inte används.
  • Montering:

    • Vik omelettbottnarna lite lätt mot mitten och fyll med hjortronmousse. Dekorera med rårörda hjortron och ev chokladdekor.