Lägg upp helstekt rödspätta på menyn under sommaren och hösten. Spättans mjälla, fina kött blir en utmärkt kontrast till den råstekta sparrisen och den mjuka potatiscrèmen smaksatt med yoghurt.

Helstekt rödspätta med potatiscrème och råstekt sparris

Recept av Thomas Sjögren

Lägg upp helstekt rödspätta på menyn under sommaren och hösten. Spättans mjälla, fina kött blir en utmärkt kontrast till den råstekta sparrisen och den mjuka potatiscrèmen smaksatt med yoghurt.

Gör så här

  • Den här tillagningen passar alla plattfiskar. Tänk bara på att fisk som steks med benet kvar måste nå en innertemperatur på 48° för att släppa från benet. Spättans mjälla, fina kött blir en utmärkt kontrast till den råstekta sparrisen och potatiscrèmen sm

    • Skölj och snitta rödspättorna med en kniv på båda sidorna och vänd i rågmjöl. Krydda med salt.
    • Värm en stekpanna med olja och lägg i spättorna med ovansidan neråt. Stek till fin yta och vänd. Tillsätt smör och ös fisken under stekningen. Stek ev klart i ugn på 150° ca 10 min till en innertemperatur på 48°.
    • Dela citronerna. Stek i en torr panna till fin yta och servera till fisken.
  • Potatiscrème smaksatt med yoghurt:

    • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Passera potatisen och blanda med smör och matyoghurt. Smaka av med salt och muskot.
  • Råstekt grön sparris med vattenkrasse:

    • Dela sparrisen på längden. Blanda med olja och salt. Värm en panna på högsta värmen och stek sparrisen med snittytan neråt till fin färg. Lägg sparrisen åt sidan.
    • Lägg i smöret i pannan och låt det brynas och dra från värmen. Vänd sparrisen i det brynta smöret och servera med vattenkrasse till spättan, potatiscrèmen och citronerna.