Ett elegant upplägg istället för en ostbricka. Små primörmorötter med lite extra sötma i smaken, syrlig havtornscurd och brödkrisp i sällskap av en vällagrad Svecia blir en ny, spännande smakupplevelse. Gott även till kittost.

Havtornscurd och morötter med Svecia och rostat kavringssmul

Havtornscurd och morötter med Svecia och rostat kavringssmul
Recept av Thomas Sjögren

Ett elegant upplägg istället för en ostbricka. Små primörmorötter med lite extra sötma i smaken, syrlig havtornscurd och brödkrisp i sällskap av en vällagrad Svecia blir en ny, spännande smakupplevelse. Gott även till kittost.

Gör så här

    • Koka upp havtornsjuice och socker, lägg ner morötterna och låt sjuda tills de är tillagade, ca 15 min. Låt svalna i lagen.
    • Koka upp havtornsjuice, smör och hälften av sockret. Vispa ägg och resterande socker luftigt. Blanda äggblandningen med den varma havtornsjuicen och låt koka under omrörning. Blanda i blötlagt gelatin och sila. Låt svalna.
    • Mixa kavringen fint i en matberedare. Häll ut på en plåt och blanda med olja och salt. Rosta brödsmulorna i ugn på 170° tills allt är krispigt, ca 10 min, vänd ner kryddorna.
    • Spritsa havtornscurd på tallrik, lägg på ostbitar och morötterna med lite av sitt spad. Lägg ut små högar av kryddbrödet och toppa med morotsblast.