Hamburgerbröd
Det här hamburgerbrödet bakas på briochedeg, vilken innehåller mycket ägg och smör. Hamburgerbröden blir både luftiga och saftiga. Brödet kan med fördel rostas lätt innan burgaren läggs ihop.
Gör så här
-
Dag 1
-
Fördeg:
- Blanda samman i 3–5 min.
- Låt ligga övertäckt i 45–60 min.
-
Bortgörning:
- Blanda fördegen med strösocker och salt i 10–14 min långsamt. Glutenbildningen skall vara stark.
- Tillsätt kallt smör i 3 delar, blanda 3–5 min mellan varje del. Skrapa blandaren vid behov.
- Fortsätt blanda degen långsamt tills den är glansig och homogen. Blanda snabbt vid behov.
-
Liggtid:
- Lägg i oljad back, förslut. Liggtid 30 min i rumstemperatur.
- Vik degen, ställ in på kyl i 18–24 h.
-
Dag 2
-
Uppslag:
- Vikter styckvis och hela bräck: Hamburgerbröd - 60 g eller 70 g 1800 g eller 2100 g per bräck
- Låt bräcken vila tills avslappnad i kylen under kåpa eller plast.
- Bräck och runddriv.
-
Jäsning:
- 26–28° och 75–85 % fukt.
- Äggpensla efter önskemål: Spröa efter rasken vid äggpensling och äggpensla 2 gånger, låt torka mellan penslingarna.
-
Avbakning stenugn:
- Utan galler från början, sätt in vid behov. Över: ca 180° / Under: 190°
- Hamburgerbröd: 10–13 min
- Valfritt: Pensla eller spraya med mjölk efter ugn.
-
Avbakning stick-/varmluftsugn:
- Hamburgerbröd: 9–12 min Ca 175°
- Valfritt: Pensla eller spraya med mjölk efter ugn.