Hallontårta med vaniljpannacotta, litchicrème och sockerballerina

Hallontårta med vaniljpannacotta, litchicrème och sockerballerina

Hallontårta med vaniljpannacotta, litchicrème och sockerballerina
Recept av Anders Oscarsson

Ett mästerverk och perfektion på högsta nivå både i interiör och dekor. Sötsyrlig hallonbavaroise, vaniljpannacotta och söt, mild litchicrème ligger mellan lager av jocondebotten.

Gör så här

  • Vaniljpannacotta:
    • Koka upp grädde, socker, vaniljstång och frön.  Låt dra ca 10 min. Tillsätt gelatin och sila. Fyll en interiörform och frys.
  • Litchicrème:
    • Koka upp puré, socker och citronsaft. Tillsätt gelatin och sila. Häll upp lite av crèmen i en spritspåse och kyl. Fyll en interiörform med resterande litchicrème och frys.
  • Hallonbavaroise:
    • Koka upp purén. Blanda i socker och äggula och värm till 85° under omrörning. Tillsätt gelatin, sila och kyl till 25°. Vänd ner löst vispad grädde.
  • Hallonglaze:
    • Värm grädde, puré och glykos. Smält isomalten och ta från värmen. Rör ner gräddblandningen i isomalten. Tillsätt gelatin och kondenserad mjölk.
    • Sila blandningen över chokladen och rör om försiktigt. Blanda ner färg.
  • Jacondebotten:
    • Vispa ägg och TPT fluffigt. Vispa äggvita och socker till en maräng.
    • Vänd ner TPT-­blandningen i marängen och tillsätt sedan mjölet. Vänd försiktigt ner det smälta smöret.
    • Baka av i ugn på 220° ca 6 min. Låt svalna och stansa ut 3 bottnar som är något mindre än tårtformen.
  • Montering:
    • Spritsa ca ⅓ av hallonbavaroisen i en tårtform  av silikon. Lägg i vaniljpannacottan, sedan en jocondebotten. Fortsätt med ca ⅓ hallonbavaroise, litchicrèmen, den andra bottnen, resterande hallonbavaroise och den sista bottnen.
    • Frys tårtan helt. Ta ut och lägg på galler. Värm  hallonglazen till 32° och häll över tårtan. Spritsa litchicrème i hallonen och garnera med dem, oxalis och gärna en sockerskulptur.