En fluffig retrofavorit på konditorvis, med mandelsablébotten och hallonmaräng.

Hallonmums-mums

Recept av Lee Newby

En fluffig retrofavorit på konditorvis, med mandelsablébotten och hallonmaräng.

Gör så här

  • Mandelsablébotten:

    • Smula ihop florsocker, mjöl, urskrapade vaniljfrön och smör. Tillsätt ägg och blanda ihop till en deg. Låt vila i kyl ca 30 min.
    • Kavla ut degen 2 mm tjock. Stämpla ut 5 cm stora rundlar, nagga och lägg på plåtar med silikonpapper. Låt vila 10–15 min.
    • Baka av i ugn 190° 8–10 min.
  • Hallonsylt:

    • Blanda hallon och socker, låt koka ca 10 min under omrörning. Tillsätt citronsaft och koka ytterligare några minuter tills sylten är klar.
  • Hallonmaräng:

    • Blanda agar agar med vatten och hallonpuré. Låt stå över natten.
    • Blanda i glykos och 1250 g socker, koka till 116°.
    • Vispa äggvita och resterande socker till en relativt styv maräng. Häll hallonen över marängen. Vispa tills marängen svalnat något.
  • Montering:

    • Pensla sablébottnarna med choklad. Spritsa en klick hallonsylt i mitten, samt spritsa en topp av hallonmaräng med slät tyll. Låt stelna i 2–3 tim.
    • Doppa i choklad och dekorera efter eget tycke.