Gravad strömming är ett omtyckt inslag på sillbordet. Örtsåsen med citron och vitlök passar perfekt till den inlagda strömmingen, som serveras på julbordets första runda.

Gravad östströmming

Gravad östströmming

Gravad strömming är ett omtyckt inslag på sillbordet. Örtsåsen med citron och vitlök passar perfekt till den inlagda strömmingen, som serveras på julbordets första runda.

Lägg till i favoriter
Skriva ut

Ingredienser

10 port
10 port
  • 600 g strömmingsfilé
  • 500 g vatten
  • 100 g ättiksprit 12%
  • 18 g salt
Örtsås:
  • 300 g Arla Ko® Gräddfil
  • 100 g majonnäs
  • 4 g vitlök, finriven
  • 1 st citron, finrivet skal
  • 20 g hackade färska örter, t ex dill, persilja och gräslök
Håll skärmen tänd

Gör så här

    • Drag skinnet av strömmingen.
    • Blanda vatten, ättiksprit och salt, rör tills saltet har löst sig.
    • Lägg ner filéerna i lagen. Låt stå i kyl tills köttet blivit vitt och fast, ca 6 tim.
    • Blanda alla ingredienserna till örtsåsen. Häll av lagen från strömmingen. Låt rinna av väl.
    • Varva strömming och sås. Ställ i kyl för att mogna, ca 1 dygn före servering.
Skinnet kan också dras efter gravningen.
Bild som visas om vi inte har en särskild bild för det här tipset
Produkter i detta recept