Gravad lax med blomkål, havtorn och brynt sojasmör
Snabbgrava laxen på 2 timmar och bränn av ytan, toppa med tunna krispiga skivor av blomkål och rädisor. Tillsammans med det brynta sojasmöret och de syrliga havtornen samsas sött, salt, surt, krämigt och krispigt i underbara kontraster.
Gör så här
-
Gravad lax:
- Blanda socker och salt och strö över laxen, låt stå ca 2 tim i kyl. Skär laxen i 1x1 cm kuber, strö över cayennepeppar och bränn av snabbt med brännare.
-
Picklade havtorn:
- Koka ättika, socker och vatten och lägg i havtornen. Låt stå i kyl över natten.
-
Pepparotsmajonnäs:
- Mixa ägg och pepparrot i en kannmixer. Tillsätt oljan i en jämn stråle under mixning till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och vinäger och lägg i spritspåse.
-
Blomkål och rädisor:
- Hyvla blomkål och rädisor tunt på mandolin, lägg i isvatten.
-
Brynt sojasmör:
- Bryn smöret och blanda med sojan.
-
Vid servering:
- Lägg laxkuberna på tallrikar och spritsa pepparrotsmajonnäs mellan kuberna. Lägg på hyvlad blomkål och rädisor. Spritsa på forellrom, skeda över picklade havtorn och brynt sojasmör. Toppa med dillblommor.