Gravad lax med blomkål, havtorn och brynt sojasmör

Gravad lax med blomkål, havtorn och brynt sojasmör

Gravad lax med blomkål, havtorn och brynt sojasmör
Recept av Anders Isaksson

Snabbgrava laxen på 2 timmar och bränn av ytan, toppa med tunna krispiga skivor av blomkål och rädisor. Tillsammans med det brynta sojasmöret och de syrliga havtornen samsas sött, salt, surt, krämigt och krispigt i underbara kontraster.

Gör så här

  • Gravad lax:
    • Blanda socker och salt och strö över laxen, låt stå ca 2 tim i kyl. Skär laxen i 1x1 cm kuber, strö över cayennepeppar och bränn av snabbt med brännare.
  • Picklade havtorn:
    • Koka ättika, socker och vatten och lägg i havtornen. Låt stå i kyl över natten.
  • Pepparotsmajonnäs:
    • Mixa ägg och pepparrot i en kannmixer. Tillsätt oljan i en jämn stråle under mixning till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och vinäger och lägg i spritspåse.
  • Blomkål och rädisor:
    • Hyvla blomkål och rädisor tunt på mandolin, lägg i isvatten.
  • Brynt sojasmör:
    • Bryn smöret och blanda med sojan.
  • Vid servering:
    • Lägg laxkuberna på tallrikar och spritsa pepparrotsmajonnäs mellan kuberna. Lägg på hyvlad blomkål och rädisor. Spritsa på forellrom, skeda över picklade havtorn och brynt sojasmör. Toppa med dillblommor.