Gräddtårta med jordgubbar är en tårta som passar fint att sälja under sommarsäsongen. Tårtan har färskost i gräddfyllningen och jordgubbar finns både som fyllning och dekoration. Färskosten ger tårtan fräschör i smaken samt tyngd i konsistensen. Fläderblomssaft penslas på bottnarna vilket ger en tydlig smak av sommar.

Gräddtårta med jordgubbar

Gräddtårta med jordgubbar
Recept av Linda Dahl

Gräddtårta med jordgubbar är en tårta som passar fint att sälja under sommarsäsongen. Tårtan har färskost i gräddfyllningen och jordgubbar finns både som fyllning och dekoration. Färskosten ger tårtan fräschör i smaken samt tyngd i konsistensen. Fläderblomssaft penslas på bottnarna vilket ger en tydlig smak av sommar.

Gör så här

  • Anslag:

    • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vattnet och sikta i mjöl och bakpulver.
    • Häll smeten i en anslagsring, ca 22 cm i diameter. Grädda i 190° (låg fläkt) ca 20 min. Låt svalna.
  • Jordgubbssylt:

    • Skölj och rensa jordgubbarna. Blanda 150 g jordgubbar (vid 1 tårta) i en bunke, blanda i socker och fryspulver och mixa bären slätt med en stavmixer, ställ i kyl.
  • Gräddfyllning:

    • Vispa grädden lätt med socker, vaniljsocker och citronskal.
    • Vispa färskosten så den blir krämig. Blanda ner den lättvispade grädden i färskosten.
  • Montering:

    • Dela tårtbottnen i 3. Pensla flädersaft på 2 av bottnarna, bred 1/3 av jordgubbssylten på den ena bottnen. Lägg på nästa botten som är penslad med flädersaft och bred på 1/3 av sylten och sedan ett tunt lager av gräddfyllningen.
    • Lägg på den sista bottnen. Bred ut gräddfyllningen (spara till spritsning) på och runt tårtan. Bred ut en ring av resterande sylt i mitten av tårtan.
    • Kvarta resten av jordgubbarna och lägg på sylten.
    • Spritsa ett fint mönster runt jordgubbarna och dekorerar med ätliga blommor på tårtan och med örter runtom gräddkanten.