Gräddtårta med jordgubbar
Gräddtårta med jordgubbar är en tårta som passar fint att sälja under sommarsäsongen. Tårtan har färskost i gräddfyllningen och jordgubbar finns både som fyllning och dekoration. Färskosten ger tårtan fräschör i smaken samt tyngd i konsistensen. Fläderblomssaft penslas på bottnarna vilket ger en tydlig smak av sommar.
Gör så här
-
Anslag:
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vattnet och sikta i mjöl och bakpulver.
- Häll smeten i en anslagsring, ca 22 cm i diameter. Grädda i 190° (låg fläkt) ca 20 min. Låt svalna.
-
Jordgubbssylt:
- Skölj och rensa jordgubbarna. Blanda 150 g jordgubbar (vid 1 tårta) i en bunke, blanda i socker och fryspulver och mixa bären slätt med en stavmixer, ställ i kyl.
-
Gräddfyllning:
- Vispa grädden lätt med socker, vaniljsocker och citronskal.
- Vispa färskosten så den blir krämig. Blanda ner den lättvispade grädden i färskosten.
-
Montering:
- Dela tårtbottnen i 3. Pensla flädersaft på 2 av bottnarna, bred 1/3 av jordgubbssylten på den ena bottnen. Lägg på nästa botten som är penslad med flädersaft och bred på 1/3 av sylten och sedan ett tunt lager av gräddfyllningen.
- Lägg på den sista bottnen. Bred ut gräddfyllningen (spara till spritsning) på och runt tårtan. Bred ut en ring av resterande sylt i mitten av tårtan.
- Kvarta resten av jordgubbarna och lägg på sylten.
- Spritsa ett fint mönster runt jordgubbarna och dekorerar med ätliga blommor på tårtan och med örter runtom gräddkanten.