Gräddtårta med jordgubbar

Gräddtårta med jordgubbar

Gräddtårta med jordgubbar
Recept av Linda Dahl

Gräddtårta med jordgubbar är en tårta som passar fint att sälja under sommarsäsongen. Tårtan har färskost i gräddfyllningen och jordgubbar finns både som fyllning och dekoration. Färskosten ger tårtan fräschör i smaken samt tyngd i konsistensen. Fläderblomssaft penslas på bottnarna vilket ger en tydlig smak av sommar.

Gör så här

  • Anslag:
    • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vattnet och sikta i mjöl och bakpulver.
    • Häll smeten i en anslagsring, ca 22 cm i diameter. Grädda i 190° (låg fläkt) ca 20 min. Låt svalna.
  • Jordgubbssylt:
    • Skölj och rensa jordgubbarna. Blanda 150 g jordgubbar (vid 1 tårta) i en bunke, blanda i socker och fryspulver och mixa bären slätt med en stavmixer, ställ i kyl.
  • Gräddfyllning:
    • Vispa grädden lätt med socker, vaniljsocker och citronskal.
    • Vispa färskosten så den blir krämig. Blanda ner den lättvispade grädden i färskosten.
  • Montering:
    • Dela tårtbottnen i 3. Pensla flädersaft på 2 av bottnarna, bred 1/3 av jordgubbssylten på den ena bottnen. Lägg på nästa botten som är penslad med flädersaft och bred på 1/3 av sylten och sedan ett tunt lager av gräddfyllningen.
    • Lägg på den sista bottnen. Bred ut gräddfyllningen (spara till spritsning) på och runt tårtan. Bred ut en ring av resterande sylt i mitten av tårtan.
    • Kvarta resten av jordgubbarna och lägg på sylten.
    • Spritsa ett fint mönster runt jordgubbarna och dekorerar med ätliga blommor på tårtan och med örter runtom gräddkanten.