Glasstårta Baked Alaska
En underbar dessert som påminner om en glace au four. Frasiga marängbottnar med frystorkade hallon och syrlig yoghurtglass toppas med italiensk lakritsmaräng. Marängbottnarna kan bakas i förväg.
Gör så här
-
- Blanda äggvita och socker till marängbottnarna och värm i en kastrull eller vattenbad under vispning till ca 60°. Vispa upp till full volym i maskin. Vänd ner de frystorkade hallonen.
- Bred ut marängen i 2 tårtringar, ca 20 cm i diameter. Baka av i ugnen på 130° ca 15 min, sänk värmen till 100° och baka ca 30 min till. Låt ev gå på eftervärme med öppen lucka.
- Koka upp socker, vatten, glykos, limeskal och saft till en sockerlag. Låt kallna helt. Mixa sockerlagen med matyoghurten och kör i glassmaskin.
- Varva glassen mellan marängbottnarna och frys i minst 4 tim.
- Börja sakta vispa äggvitan till den italienska marängen i en vispmaskin under tiden sockerlagen i nästa punkt börjar koka.
- Koka socker och vatten till 121°. Häll den heta lagen i en tunn stråle ner i den vispade äggvitan under långsam vispning. Öka sedan hastigheten och vispa tills marängen har full volym. Vänd ner lakritsgranulat. Låt svalna.
- Bred den italienska marängen på och runt tårtan och bränn av. Dekorera med färska bär och lakritsgranulat.