Glassdessert med saffran, choklad och maräng
Glassdessert "more is more" med saffransmjukglass, chokladsmulor, chokladsås, saffransmaränger och vaniljglass som varvas i höga glas, så man ser alla lager. Det här kommer att bli en favorit på menyn!
Gör så här
-
Mjukglass med saffran:
- Blanda mjölk, grädde och saffran. Väg upp de torra ingredienserna.
- Mixa samman mjölkblandningen och de torra ingredienserna med en bra stavmixer. Låt vila i kyl över natten.
- Sila glassen. Fyll upp mjukglassmaskinen och ställ in rätt tryck, efter vilken maskin du har.
-
Vaniljglass:
- Blanda vaniljfrön och stång med grädde, mjölk, socker och honung i en kastrull.
- Blanda äggula med socker. Koka upp gräddblandningen och tillsätt hälften i äggulorna under vispning.
- Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning till 84°. Ta direkt från plattan och smält ner gelatinet. Sila och kyl gärna över natten.
- Frys i paco jet-bägare. Kör i paco jet vid servering.
-
Saffransmaränger:
- Vispa upp äggvitan till ett skum. Tillsätt strösocker lite i taget och vispa till en fast maräng.
- Tillsätt florsocker och saffran och vispa snabbt ihop till en gul maräng. Bred ut tunt på en silpatmatta och toppa med mixade kakaonibs.
- Torka i ugn eller torkskåp på 70°, ca 4 tim.
-
Chokladsmulor:
- Smält chokladen och låt den svalna. Lägg över i en köksmaskin med visp.
- Blanda vatten och socker i en kastrull och koka till 148°.
- Häll sockerlagen i chokladen med en tunn stråle under vispning. Vispa på full volym tills den smular sönder. Skrapa ev ner chokladen från kanterna och vispa lite mer.
- Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och strö på flingsalt. Låt svalna.
-
Chokladsås:
- Blanda första mängden vatten och socker i en kastrull och koka försiktigt till en karamell.
- Sänk värmen och tillsätt andra mängden vattnet i omgångar under vispning.
- Tillsätt kakao och smör och sjud ca 5 min. Sila av och låt svalna.
-
Servering:
- Varva chokladsmulor, mjukglass, chokladsås, maräng och vaniljglass i höga glas.