Smaksätt sommarens glasdessert med en bär- och fruktkompott och syrad vaniljgrädde. Genom att bygga på den här glasdesserten med ytterligare tillbehör skapar du enkelt en bakelse och tallriksdessert med samma smakbild.

Glasdessert - Jordgubb, persika och syrad vaniljgrädde

Recept av Disa Molin

Smaksätt sommarens glasdessert med en bär- och fruktkompott och syrad vaniljgrädde. Genom att bygga på den här glasdesserten med ytterligare tillbehör skapar du enkelt en bakelse och tallriksdessert med samma smakbild.

Gör så här

  • Syrad vaniljgrädde:

    • Koka upp grädde, socker, vaniljstång och urskrapade vaniljfrön. Smält ner gelatinet i grädden. Tillsätt crème fraiche, sila och kyl över natten.
    • Vispa upp och spritsa i glas.
  • Jordgubbs- och persikokompott:

    • Koka upp puré, jordgubbar, socker och citronsaft. Tillsätt gelatinet.
    • Gjut i små silikonformar, gärna i olika storlekar och frys.
    • Lägg jordgubbs- och persikokompotten på den syrade vaniljgrädden i glasen vid servering.
  • Mandelkaramell:

    • Rosta mandeln i ugn på 180° ca 9 min. Karamellisera sockret tills det är bärnstensfärgat. Vänd ner den rostade mandeln i karamellen och sprid ut på en plåt med silipatmatta. Låt svalna.
    • Kör mandeln till ett smul i en mixer eller hacka smått med kniv. Toppa desserterna med karamellen vid servering.
  • Garnering:

    • Garnera dessertglasen med jordgubbar i klyftor, atsinakrasse och chokladplattor.