Gelato på kola och rosmarin

Recept av Kenneth Erlandsson

Gör så här

    • Blanda vit och gul bas i en bunke. Tillsätt kolasåsen och mixa slätt.
    • Frys i glassmaskin. Ta ur glassmaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min. Ringla kolasås över gelaton och garnera med färsk rosmarin.
  • Vit bas, grundrecept:

    • Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på hög pastörisering. Värm till 40°.
    • Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 85°. Kyl ner till 4°.
    • Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
  • Gul bas, grundrecept:

    • Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på låg pastörisering. Värm till 40°.
    • Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädde och äggulor. Värm till 65° och låt gå i 30 min. Kyl ner till 4°.
    • Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
  • Kolasås med rosmarin:

    • Koka ihop sirap, socker och grädde så att sockret löser sig. Sänk temperaturen och tillsätt rosmarinkvistarna. Låt sjuda till en kolasås.
    • Låt svalna och plocka bort rosmarinkvistarna.