En modern tolkning av den klassiska prinsesstårtan med fokus på Årets Smak Frasigt. Konditorn Sebastian Pettersson har skapat en tårta med frasig mazarin- och hallonbotten som möter en len vaniljbavaroise och syrlig hallonfyllning. Istället för ett marsipantäcke har Sebastian lagt in en pannacotta med en smak som påminner om marsipan.

Frasig prinsesstårta à Årets Smak 2021

Frasig prinsesstårta à Årets Smak 2021
Recept av Sebastian Pettersson

En modern tolkning av den klassiska prinsesstårtan med fokus på Årets Smak Frasigt. Konditorn Sebastian Pettersson har skapat en tårta med frasig mazarin- och hallonbotten som möter en len vaniljbavaroise och syrlig hallonfyllning. Istället för ett marsipantäcke har Sebastian lagt in en pannacotta med en smak som påminner om marsipan.

Lägg till i favoriter Skriva ut

Ingredienser

10 bitar
10 bitar
Mazarinbotten:
Hallonfras:
  • 150 g ruby choklad
  • 80 g neutral olja
  • 100 g frystorkat hallon, krossat
  • 50 g feuilletine
Pannacotta:
Halloninteriör med bitar:
  • 50 g strösocker
  • 3 g agar agar
  • 230 g hallonpuré
  • 3 g gelatinblad brons, blötlagt
  • 50 g hallon
Vaniljbavaroise:
Till dekorering:
  • hallon
  • chokladringar
Håll skärmen tänd

Gör så här

  • Mazarinbotten:
    • Kör smör, socker och mandelmjöl i en blandare med vinge. Tillsätt äggen lite i taget tills smeten går ihop.
    • Riv ner citronzest och vänd runt försiktigt. Stryk ut ca 4 mm i form eller på plåt. Baka av på 180° ca 8 min.
  • Hallonfras:
    • Smält chokladen försiktigt. Tillsätt oljan och vänd i de torra ingredienserna.
    • Stryk ut på mazarinbottnen innan den skärs eller stansas. Låt stelna i kyl.
  • Pannacotta:
    • Koka upp grädde och socker. Riv aprikoskärnorna fint på ett rivjärn och blanda med uppkoket.
    • Smält i det blötlagda gelatinet och sila. Häll upp i en interiörform och frys.
  • Halloninteriör med bitar:
    • Blanda socker och agar agar i en bunke.
    • Koka upp purén och tillsätt socker- och agarblandningen. Låt få ett uppkok och tillsätt det blötlagda gelatinet. Rör ner de färska hallon.
    • Lägg upp i interiörformen med pannacottan och frys.
  • Vaniljbavaroise:
    • Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och frön. Blanda socker och äggulor i en separat bunke.
    • Häll uppkoket över äggblandningen och vispa ihop. Koka allt under vispning till 83°. Tillsätt det blötlagda gelatinet, sila och kyl till 32°.
    • Vänd i den lättvispade grädden och gjut i en bavaroiseform. Ta ut den frysta interiören ur sin form, tryck ner i bavaroisen och frys.
  • Montering:
    • Montera bavaroisen på mazarinbottnen och dekorera med färska hallon och chokladdekorer.
Produkter i detta recept