
Frasig prinsesstårta à Årets Smak 2021


En modern tolkning av den klassiska prinsesstårtan med fokus på Årets Smak Frasigt. Konditorn Sebastian Pettersson har skapat en tårta med frasig mazarin- och hallonbotten som möter en len vaniljbavaroise och syrlig hallonfyllning. Istället för ett marsipantäcke har Sebastian lagt in en pannacotta med en smak som påminner om marsipan.
Håll skärmen tänd
Gör så här
-
Mazarinbotten:
- Kör smör, socker och mandelmjöl i en blandare med vinge. Tillsätt äggen lite i taget tills smeten går ihop.
- Riv ner citronzest och vänd runt försiktigt. Stryk ut ca 4 mm i form eller på plåt. Baka av på 180° ca 8 min.
-
Hallonfras:
- Smält chokladen försiktigt. Tillsätt oljan och vänd i de torra ingredienserna.
- Stryk ut på mazarinbottnen innan den skärs eller stansas. Låt stelna i kyl.
-
Pannacotta:
- Koka upp grädde och socker. Riv aprikoskärnorna fint på ett rivjärn och blanda med uppkoket.
- Smält i det blötlagda gelatinet och sila. Häll upp i en interiörform och frys.
-
Halloninteriör med bitar:
- Blanda socker och agar agar i en bunke.
- Koka upp purén och tillsätt socker- och agarblandningen. Låt få ett uppkok och tillsätt det blötlagda gelatinet. Rör ner de färska hallon.
- Lägg upp i interiörformen med pannacottan och frys.
-
Vaniljbavaroise:
- Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och frön. Blanda socker och äggulor i en separat bunke.
- Häll uppkoket över äggblandningen och vispa ihop. Koka allt under vispning till 83°. Tillsätt det blötlagda gelatinet, sila och kyl till 32°.
- Vänd i den lättvispade grädden och gjut i en bavaroiseform. Ta ut den frysta interiören ur sin form, tryck ner i bavaroisen och frys.
-
Montering:
- Montera bavaroisen på mazarinbottnen och dekorera med färska hallon och chokladdekorer.