Fläder- och jordgubbsbakelse med pistagebotten
Krämig med klassiska sommarsmaker. Jordgubbsbollarna är nerstuckna i flädermoussen för att ge bakelsen en twist.
Gör så här
-
Pistagebotten:
- Vispa allt utom äggvita och socker på medelhastighet i ca 10 min.
- Vispa äggvita och socker till en maräng. Vänd ner marängen i pistagesmeten och bred ut i två kapslar.
- Baka av i 220°, ca 5 min.
-
Jordgubbskompott:
- Koka upp socker och vatten. Blanda i jordgubbspuré och smält ner gelatinet.
- Ställ i kyl tills kompotten börjar sätta sig.
-
Jordgubbsbollar:
- Koka upp grädde och jordgubbspuré.
- Vispa socker och äggula och blanda med gräddblandningen.
- Värm till 80° under omrörning och smält gelatinet.
- Låt krämen svalna till ca 20°. Vänd i den löst vispade grädden.
- Spritsa upp i små kupolformade silikonformar och ställ i frys.
-
Flädermousse:
- Koka socker och vatten till 121° och häll ner i uppvispad äggvita under kraftig vispning. Vispa till en maräng.
- Smält gelatinet i fläderblomssaften.
- Blanda ner marängen i saften och sist grädden.
-
Montering och garnering:
- Slå jordgubbskompotten på ena pistagebottnen i kapseln och lägg sedan på nästa botten.
- Bred ut flädermoussen jämnt över botten. Tryck ut de små jordgubbsbollarna och fördela jämnt.
- Ställ i frysen till nästa dag.
- Spraya med choklad och spritsa över gelé. Skär upp bakelser 4x8 cm och garnera.