Ostbricka med kryddskorpor, kryddiga morötter och hjortronremmar
Den här osttallriken har spännande och smakrika tillbehör som också passar fint på julbordets ostservering. Vasselkokta morötter med lätt karamellton, sega och syrliga hjortronremmar med chilihetta samt knapriga, söta kryddskorpor. Tillbehör som förhöjer ostarnas olika smaker och texturer.
Gör så här
-
Vasselkokta morötter:
- Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem mjuka i vasslen.
- Lyft ur morötterna och blanda ner honung och kummin i vasslen. Koka tills det börjar tjockna.
- Smaka av med salt och peppar och vänd ner morötterna, låt kallna.
-
Kryddskorpor:
- Mixa anis, kummin och timjan till en grov kryddmix.
- Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en degbunke. Slå spadet över jästen. Tillsätt salt, kryddmixen, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 20 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 delar. Forma till rullar, ca 5 cm i diameter. Låt jäsa ca 40 min. Baka av i ugn på 175°, ca 15 min. Låt svalna. Dela rullarna på längden. Skär i 2 cm bitar. Rosta i ugn på 225° tills skorporna är gyllenbruna. Låt torka helt i ugn på 80° ca 1 tim.
- Baka av i ugn på 175°, ca 15 min. Låt svalna. Dela rullarna på längden. Skär i 2 cm bitar. Rosta i ugn på 225° tills skorporna är gyllenbruna. Låt torka helt i ugn på 80° ca 1 tim.
-
Hjortronchiliremmar:
- Rör ihop tinade hjortron med sockret. Rör då och då under ca 1 tim. Ställ kallt, gärna ett dygn.
- Mixa hjortronmyltan och passera genom en sil. Bred ut purén på silpatmatta.
- Kärna ur och finstrimla chilin. Strö över purén och torka i ugn på 40° ca 10 tim. Skär i tunna remsor.