En krämig, gräddig och lätt syrlig mousse med färskost kan bli en härlig grund i en bakelse eller tårta. Matcha färskostmoussen med smaker som mango och passionsfrukt, hasselnöt och choklad eller hallon och vit choklad.

Färskostmousse

Färskostmousse
Recept av Sara Aasum Hultberg

En krämig, gräddig och lätt syrlig mousse med färskost kan bli en härlig grund i en bakelse eller tårta. Matcha färskostmoussen med smaker som mango och passionsfrukt, hasselnöt och choklad eller hallon och vit choklad.

Gör så här

  • Gelatinmassa:

    • Börja med att göra gelatinmassan som behövs till moussen. (Det blir lite mer än vad som behövs i receptet.)
    • Blanda gelatinpulver och kallt vatten och låt stå 15 min.
  • Mousse:

    • Koka upp socker och vatten. Temperera äggulorna med 1/3 av sockerlagen och häll därefter ner i resterande lag, koka till 75° under vispning.
    • Häll i maskin och vispa upp i volym tills den är rumstempererad.
    • Smält 80 g gelatinmassa (vid 10 port) och blanda med 1/3 av äggskummet, häll därefter ner i resterande äggskum.
    • Vispa ihop färskost med crème fraiche. Vänd ner färskostblandningen i äggskummet. Tillsätt 1/3 löst vispad grädde. Vänd därefter ner resterande grädde.
    • Använd till bakelser eller tårtor. Ställ i frys för att stelna.