Färskostmousse i italiensk maräng med blåbärskompott
En frisk färskostmousse doppas i italiensk maräng. Bränn av marängen och servera med ljummen blåbärskompott. Smidig att ha fryst och ta fram vid service. Börja tina blåbären då de ska tina långsamt.
Gör så här
-
Färskostmousse:
- Vispa färskost och vispgrädde lätt, tills det börjar få toppar. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulan luftig i en rostfri bunke. Koka under tiden socker och vatten till 118°.
- Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggulorna under vispning. Vispa tills det svalnat och blivit fluffigt.
- Värm upp vispgrädden och smält ner det blötlagda gelatinet i den.
- Blanda ner lite av färskostblandningen i gelatingrädden. Blanda sedan ner det i resterande färskostblandning. Vänd försiktigt ner äggulorna.
- Gjut moussen i silikonformar och frys.
-
Blåbärskompott:
- Tina blåbären i ett durkslag. Ta vara på vätskan som rinner av från bären.
- Koka ihop den avrunna vätskan med socker, pressad citron och stjärnanis. Blanda lagen med blåbären
-
Italiensk maräng:
- Vispa äggvitor och en nypa salt till ett vitt skum i en rostfri bunke.
- Koka upp socker och vatten till 121°.
- Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under vispning.
- Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.
-
Servering:
- Ta ut färskostmoussen ur formarna och stick en gaffel i botten på moussen. Doppa moussen i den italienska marängen. Ta försiktigt bort bakelsen från gaffeln och lägg upp på ett fat.
- Bränn av marängen med en gasbrännare.
- Låt tina 3 min innan servering. Eller förvara i frys fram till servering. Är de helt frysta behöver de tina ca 10 min innan servering.
- Värm upp blåbärskompotten försiktigt och servera färskostbakelserna med de varma blåbären.