Färskostmousse

Färskostmousse

Färskostmousse
Recept av Sara Aasum Hultberg

En krämig, gräddig och lätt syrlig mousse med färskost kan bli en härlig grund i en bakelse eller tårta. Matcha färskostmoussen med smaker som mango och passionsfrukt, hasselnöt och choklad eller hallon och vit choklad.

Gör så här

  • Gelatinmassa:
    • Börja med att göra gelatinmassan som behövs till moussen. (Det blir lite mer än vad som behövs i receptet.)
    • Blanda gelatinpulver och kallt vatten och låt stå 15 min.
  • Mousse:
    • Koka upp socker och vatten. Temperera äggulorna med 1/3 av sockerlagen och häll därefter ner i resterande lag, koka till 75° under vispning.
    • Häll i maskin och vispa upp i volym tills den är rumstempererad.
    • Smält 80 g gelatinmassa (vid 10 port) och blanda med 1/3 av äggskummet, häll därefter ner i resterande äggskum.
    • Vispa ihop färskost med crème fraiche. Vänd ner färskostblandningen i äggskummet. Tillsätt 1/3 löst vispad grädde. Vänd därefter ner resterande grädde.
    • Använd till bakelser eller tårtor. Ställ i frys för att stelna.