Endive och morot med havtorn och sanchopeppar
Smörstekt endive med apelsinlag smaksatt med havtorn och kittlande sanchopeppar. Dekorerad med röd endive och hyvlad morot. Pricken över i är de rostade valnötterna och valnötsdressingen som ringlas över salladen.
Gör så här
-
- Dela endiverna på längden. Låt endiverna ligga i isvatten i minst 1 tim för att dra ut lite beska. Häll av och låt torka på papper. Bryn endiverna hårt på snittytan i hälften av smöret. Vänd och stek lite på andra sidan. Lyft endiverna ur pannan och lägg åt sidan så länge.
- Smält sockret i stekpannan med resterande smör. Tillsätt apelsinsaft, apelsinskal, havtorn och sanshopeppar och koka ihop någon minut. Smaka av med salt och ev mer sanchopeppar. Lägg ner endiverna i lagen och låt puttra några minuter. Ös endiverna med såsen under tiden. Endiverna ska fortfarande ha lite krisp kvar.
-
Sallad:
- Dela ner den röda endiven och skär bladen i sneda bitar. Lägg i isvatten i minst 1 tim för att dra ut lite beska. Skala och hyvla moroten tunt och lägg i isvatten. Häll av vattnet vid servering och slunga endiv och morot i en salladsslunga.
-
Servering:
- Lägg de varma endiverna på tallrikar. Ringla över lagen med havtorn. Vänd röd endiv och morot med valnötsolja och krydda med lite salt och sanshopeppar. Toppa endiverna med salladen och strö över valnötterna.